| Autor |
Wiadomość |
| Gloobi |
Napisany: 15 Wrz 2009 10:10 Dlaczego dzieci nie lubią chodzić do szkoły? |
|
|
Dlaczego dzieci nie lubią chodzić do szkoły?
Z tylu pomysłów przychodzących mi do głowy wybrałem ten. Dlaczego? Otóż wielu graczy to rodzice, co tajemnicą nie jest. No więc czemu dzieci nie lubią chodzić do szkoły? Bo nie mają po co. Tak, tak, wiem, zawód, pieniądze i te sprawy. Żeby w przyszłości nie kopało dołów za 10 zł dziennie itp. Ale dziecko nie sięga wyobraźnią zbyt daleko – myśli np. „ja w przyszłości będę strażakiem”. Dzieci powinny być motywowane. Tu coś dodam – dziewczynki lubią chodzić do szkoły (bingo...). Dlaczego? Ponieważ mają po co. One chcą zrobić przyjemność mamie/tacie oświadczając, że dostały kolejną piątkę. I wszyscy się cieszą. A chłopcy, którzy są zgoła inni niż dziewczyny wolą inne motywacje. Jakie? Na przykład pieniądze, czyli stypendia. „Będę się uczyć cały rok, mieć piątki i średnią 5.5 i dostanę STYPENDIUM!!! FORSA! MAMONA!” A jakie stypendia są w szkołach podstawowych? Ok. 80 złotych!!! 80 zł ZA CAŁY ROK NAUKI?!?! Gdzie motywacja? I po cholerę ja się mam uczyć?! Ja chodzę do kl. 1 gimnazjum i dostałem 62 zł za średnią 5.20. Śmiech na sali. Więc oceny chłopców wołają o pomstę do nieba, ponieważ „za 80 zł nie ma się co uczyć”... Więc się nie uczę. I stopnie są jakie są. To jeden argument. Oto kolejny: Prace domowe. Co to ma do szkoły? Już mówię (piszę?): Takie dziecko siedzi 5 godzin w szkole i traci tam pół dnia, po czym wraca do domu z myślą „no nareszcie koniec, pogram sobie, odprężę się, odwiedzę kolegę...”, po czym spędza 3 godziny na odrobieniu pracy domowej. A niektórzy nauczyciele potrafią z dnia na dzień zadać 3 zadania po 9 przykładów z matematyki, 2 strony ćwiczeń z historii, kolejne dwie z przyrody, wypisać słówka z polskiego i zrobić plakat z angielskiego... Co tu lubić? Czasem praca domowa to przyjemność, ale z umiarem. Bez przesady. A więc – chłopaki nie mają czasu na TAKĄ pracę domową... Więc jej nie robią, co z kolei odbija się na ich ocenach. Z dziewczynami jest inaczej. One lubią przebywać w gronie przyjaciółek których mają BARDZO WIELE. Całymi przerwami i lekcjami gadają ze sobą o im tylko znanych tematach i bawią się w najlepsze, więc nic dziwnego, że lubią chodzić do szkoły. Gdy wracają z pracami domowymi, rodzice wszystko robią za nie, a one same np. namalują jakiś plakat czy machną wierszyk na polaka i git. Mają czas dla siebie. Ja sam mam 13 lat, więc mogę o sobie i swych rówieśnikach powiedzieć dość dużo. Na zakończenie refleksja - tekst nie jest o grach, a wysłałem go do CD-ACTION. Dlaczego? Figure that out yourself
Matrix
| Cantina |
Napisany: 16 Wrz 2009 06:13 |
|
|
Co za brednie? oO.
Napisany: 17 Wrz 2009 02:05 |
|
|
Inspiracja no nie można powiedzie że wszystko jest prawdą ale spójrz z widzenia 13 lat ty masz pewnie już o wiele więcej i nie pamiętasz tych czasów po za tym człowiek uczy się z wiekiem sam mam niecałe 14 więc go trochę rozumiem to o dziewczynach i chłopakach to są pewne brednie bo po między nimi nie jest wcale taka gruba granica wobec tego tekstu który wyżej napisałeś Gloobi niektórzy moi koledzy byli by dziewczynami a koleżanki byli by facetami więc wiesz to nie jest tak każdy człowiek ,szkoła jest inna ale wszędzie są podgrupy klasowe jak :Cwaniaki , kujony ,cool goście ,popularne dziewczyny, mniej popularne dziewczyny ,skateowcy,dresy,sportowcy,komputerowcy,tibijczycy ,nooby, itp tych grup jest bardzo wiele każdy zalicza się do jakiejś grupy to że jest się dziewczyną czy chłopakiem to nie oznacza że się jest lepszym czy gorszym w nauce itp .Sądze że w życiu nie są aż tak ważne pieniądze lecz właśnie wykształcenie nie tylko do pracy ale żeby wiedzie coś o świecie miec pojęcie o sobie i o tym co się dzieje i nie by w nie wiedzy .ja to tak postrzegam jeśli ktoś ze mną nie zgadza to zrozumiem bo wiem że jestem młody i dlatego tak to postrzegam .
Napisany: 17 Wrz 2009 08:00 |
|
|
Tak, Ziomku. Jestem strasznie stara i nic nie rozumiem. Też chodzę do szkoły więc nie musisz mi wyjaśniać tych "grup młodzieży". Poza tym nie rozumiem, o co Ci chodzi.
Napisany: 18 Wrz 2009 01:49 |
|
|
Gloobi, człowieku kończ gimnazjum i uciekaj za granicę, jeżeli pójdziesz do szanującego się liceum ogólnokształcącego to się załamiesz psychicznie, tam siedzisz w domu przy nauce o wiele więcej niż 3 godziny, gwarantuję Ci to, znam to ze swojego przykładu
Napisany: 18 Wrz 2009 06:18 |
|
|
Zgadzam się.
Napisany: 18 Wrz 2009 10:10 |
|
|
Ludzie! Czytajcie uważnie!! Pod nazwą tematu pisze: "Matrix wyjaśnia (tekst z action mag-a z jednego z poprzednich CDA)" Wrzuciłem ten tekst, bo mi się wydaje, że pasuje on trochę do realiów podstawówki gimnazjum( ja już mam te szkoły za sobą), ale pamiętam, że zazwyczaj dziewczyny od chłopaków się lepiej uczyły(teraz wiem dlaczego)
Napisany: 25 Paź 2009 06:12 |
|
|
A mi sie podoba to co napisał ten kolo ma racje szkoła to jedno wielkie bagno i dla niego |
| |
| Adu |
Napisany: 25 Paź 2009 08:15 |
|
|
Gdybyś nie chodził do szkoły, byłbyś analfabetą i bezmózgiem.
Napisany: 26 Paź 2009 02:04 |
|
|
robert123, olejmy szkołę, uczmy się sami. Pięknie podejście
Napisany: 26 Paź 2009 06:37 |
|
|
Zabijają mnie Wasze toki rozumowania .
Napisany: 26 Paź 2009 08:27 |
|
|
Są tatalnie rozwalające (:.