| Autor |
Wiadomość |
| BoRoS |
Napisany: 22 Lis 2008 12:16 Łamanie systemu a gwarancja |
|
|
W związku z tym, że spotkałem się z wieloma przypadkami, jak użytkownicy pytają o to czy jak złamią symbiana (wgrywanie rompatchera), to nie stracą gwarancji, przechodząc wczoraj obok serwisu nokii wszedłem i się spytałem:
"Nie ukrywam, że strasznie mnie denerwują blokady certyfikatu. Znalazłem ostatnio sposób na necie, że po złamaniu symbiana i wrzuceniu pewnego pliku do plików systemowych, nie będzie się pojawiał komunikat o certyfikatach (nie mogłem się przyznać, że już to zrobiłem ). I teraz pytanie: Czy jak to zrobię, to czy nie stracę gwarancji?"
I dostałem odpowiedź:
"Jeżeli złamie pan symbiana to traci pan gwarancje."
Dlatego jak ktoś będzie łamał system to niech pamięta, że robi to na własną odpowiedzialność i że ani administracja forum, ani autorzy tematów o hackowaniu systemu nie biorą za to odpowiedzialności.
ALE (zawsze można znaleźć jakiś sposób ) jak będziesz chciał oddać telefon do serwisu, a nie chcesz aby serwisanci nie doczepili się do rompatchera musisz:
1. Usunąć następujące pliki: C:\private\10003a3f\import\apps\ROMPatcher_reg.rsc C:\private\101f875a\import\[E4DD2DCB].rsc C:\resource\apps\ROMPatcher.rsc C:\resource\apps\ROMPatcher_aif.mif C:\resource\apps\ROMPatcher.mbm C:\sys\bin\ROMPatcher.exe C:\sys\bin\RPEngine.ldd C:\sys\bin\RPAutoStart.exe C:\sys\hash\ROMPatcher.exe C:\sys\hash\RPEngine.ldd C:\sys\hash\RPAutoStart.exe C:\System\Data\RP.dat
2. Najlepiej zrobić format
Lecz gdy nie będziesz mógł włączyć telefonu musisz zrobić hard-format - wyłączamy telefon i trzymając zieloną słuchawkę + *+ 3 ponownie go włączamy.
W ten sposób odzyskujemy nadal gwarancje
| drwal333 |
Napisany: 24 Lip 2009 04:16 |
|
|
witaj a na noki 5800 jak sprawa wyglada
Napisany: 25 Lip 2009 09:14 |
|
|
Tak samo
Napisany: 16 Sie 2009 06:26 |
|
|
możesz kolego podzielic się jaki wgrałeś ten plik bo mnie też denerwują te certefikaty |
| |
| Suubi |
Napisany: 13 Lis 2009 12:43 |
|
|
Lecz gdy nie będziesz mógł włączyć telefonu musisz zrobić hard-format - wyłączamy telefon i trzymając zieloną słuchawkę + *+ 3 ponownie go włączamy.
No ciekawe tylko jak zrobić to w 5800 skoro jak wyłączymy telefon już nie mamy ani * ani 3...
Napisany: 13 Lis 2009 01:51 |
|
|
Suubi w dotykowych symbianach robi sie go inaczej bo: zielona słuchawka, czerwona słuchawka, przycisk od aparatu i power on/off trzymamy je do momentu mrugnięcia napisu Nokia
Napisany: 30 Lis 2009 10:46 |
|
|
A moze wiecie jak zrobić hard reset w 5530? Tam zielona i czerwona sluchawka jest na panelu dotykowym
Napisany: 01 Gru 2009 11:06 |
|
|
kolek1985, w 5530 jak na razie nie ma sposobu na hard format , jeżeli telefon jest sprawny można przywrócić ustawienia fabryczne
Napisany: 06 Lut 2010 06:11 |
|
|
w noki 5530 jest sposób na Hard Format lecz telefon musi być włączony |
| |
| skit777 |
Napisany: 24 Lut 2010 12:48 |
|
|
w noki 5530 wystarczy wpisac taki oto krotki kodzik i mamy hard reset *#7370#telefonik robi restart i git. |
| |
| Triarii |
Napisany: 26 Mar 2010 09:45 |
|
|
Więc jeśli złamię symbiana w nokii 5230 to dzięki hard reset będę mógł przywrócić go bez utraty gwarancji? |
| |
| chucky |
Napisany: 26 Mar 2010 10:44 |
|
|
Triarii, tak