Autor Wiadomość
lui754 Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 21 Lut 2009 11:33 Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a  

Co nam daje złamanie systemu?

Wgląd i edycja plików systemowych - Opis folderów systemowych

Instalacja niepodpisanych aplikacji przy użyciu zmodyfikowanego installserver.exe lub jeśli nasz telefon nie jest kompatybilny ze zmodyfikowanym installserver.exe można skorzystać ze sposobu na instalację niepodpisanych aplikacji przy użyciu SecMan'a by BiNPDA.

Możliwość wgrywania patchy http://symbiane.pl/topics...vt2245.htm#2922

Operacja NIE DZIAŁA na telefonach:

* 6120 z FW 06.01 i nowszymi
* 6210 z FW 03.25 i nowszymi
* N79 (prawdopodobnie)
* N81/N81 8GB z FW v21.0.008 i nowszymi
* N82 z FW v30.0.019 i nowszymi
* N95 z FW v31.0.014 i nowszymi
* N96
* E51 z FW v300.34.56 i nowszymi
* E65 z FW v4.0633.74.00 i nowszymi
* E66 z FW v110.07.126 i nowszymi
* E71 z FW v110.07.127 i nowszymi
* E90 z FW v300.34.84 i nowszymi
* Samsung - alternatywna solucja działająca na niektórych Samsungach jest opisana w poście poniżej.

Dla telefonów z wersjami oprogramowania z powyższej listy należy skorzystać z nowego sposobu łamania zabezpieczeń - http://symbiane.pl/topics...loox-vt2213.htm

Co potrzebujemy?
1. Aplikacji BiNPDA Security Manager w postaci pliku .sis
SecMan 1.1
Pobieranie / Download:

2. Zmodyfikowanego pliku installserver.exe pozwalającego instalować niepodpisane aplikacje z rozszerzonymi Capabilities - http://symbiane.pl/topics...katow-vt208.htm - pobieramy wersję odpowiednią dla naszego systemu, w przypadku telefonów z Symbianem 9.3 powinna działać wersja dla Symbiana 9.2.

Menedżer plików, np. X-plore http://symbiane.pl/topics...ghlight=x-plore

Opis operacji:

# Robimy backup pamięci telefonu w PC Suite kod emotikony: :!:

# Instalujemy w telefonie aplikację X-plore (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej), następnie wszystkie pliki, które ściągnęliśmy i rozpakowaliśmy (installserver.exe, SecMan.v1.1.SiS) wrzucamy na kartę pamięci do E:\hack\.

# Instalujemy SecMan.v1.1.SiS (np. przy pomocy X-plore). Przy pierwszym uruchomieniu aplikacji nastąpi restart telefonu w celu dokończenia instalacji. Po zrestartowaniu telefonu mamy możliwość włączania i wyłączania zabezpieczeń systemu - wystarczy uruchomić aplikację SecMan i z jej poziomu wybrać Opcje => Turn Plat. Security OFF. Po tym zabiegu zabezpieczenia są wyłączane o czym świadczy napis Capabilities activated. Aby włączyć je z powrotem wybieramy w SecMan Opcje => Turn Plat. Security ON.

# Jeśli chcemy umożliwić sobie instalację niepodpisanych aplikacji to uruchamiamy aplikację SecMan i wyłączamy zabezpieczenia (Opcje => Turn Plat. Security OFF). Powinien pojawić się napis Capabilities activated.

# Włączamy X-plore, w jego ustawieniach włączamy opcje Pokaż ukryte pliki i Pokaż pliki systemowe. Wychodzimy z ustawień, podświetlamy (czy też zaznaczamy) plik E:\hack\installserver.exe i wybieramy Menu => Edytuj => Kopiuj. Następnie jako ścieżkę docelową wskazujemy C:\sys\bin\.

# Po skopiowaniu sprawdzamy czy pojawił się plik C:\sys\bin\installserver.exe

# Raz wgrany zmodyfikowany plik installserver.exe daje nam możliwość instalacji niepodpisanych aplikacji (z rozszerzonymi Capabilities czyli rozszerzonymi możliwościami ingerencji w system). Wiąże się to ze zmniejszeniem bezpieczeństwa telefonu, ale na pewno zwiększa komfort jego użytkowania kod emotikony: :) . Dlatego każdy powinien sam ocenić czy woli większe bezpieczeństwo czy większą wygodę.

/Nowy link by db kod emotikony: :thumbup:
marylka5 Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 27 Paź 2010 12:49  

Działa na 5230 v21 6 005
Jack Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 27 Paź 2010 01:59  

Nie złamiesz tego softu tym programem. Jedyna metoda jest przedstawiona na zielono w moim podpisie

Seba4005 Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 21 Lis 2010 01:50  

Witam.Posiadam Sony Ericssona Satio.Chciałbym złamać w nim symbiana, albo chociaż normalnie podpisać aplikacje.Wyrobiłem sobie certyfikat ze strony Opda, i jak po podpisaniu jakiej kol wiek aplikacji (sis,Six) programem np.SignSis. Instaluje w telefonie to pokazuje np(ważność certyfikatu wygasła).Jak chciałem zaktualizować Symbiana przez Update Service to pokazało mi że oprogramowanie mam najnowsze.Eh.Na noki N73 oraz C6 nie miałem takich problemów.Pomóżcie proszę.:)
Jack Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 21 Lis 2010 02:15  

1. jaki masz soft?
2. Jeżeli masz ważność certyfikatu wygasła to cofnij datę o rok lub 2

Seba4005 Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 22 Lis 2010 01:56  

Wersja Oprogramowania to:
1218-9500_R2AK006

Da się złamać tą wersje softu, albo podpisać odpowiednio aplikacje.?

Wszystko to lipa ponieważ i tak mi pokazuje że nie zainstaluje aplikacji od nieznanego wydawcy.

z góry dziękuję za pomoc.:)
Jack Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 22 Lis 2010 03:34  

podpisz hello ox 2.03 własnym certyfikatem

Formoza Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 06 Sty 2011 01:16  

Witam
po zainstalowaniu x-plore i SecMan nie mam foldera huck. Jak już zainstaluje SecMan to pokazuje się komunikat że będzie instalował że może to potrwać. Wciskam ok i program gaśnie. I jeszcze jedno pytanie jak chce skopiować plik installserver to nie mam nigdzie tego folderu gdzie mam to skopiować i nie wiem jak się bierze pliki ukryte.
Jack Łamanie zabezpieczeń Symbiana 9.x przy użyciu SecMan'a Napisany: 06 Sty 2011 06:18  

Nie mogłeś podać telefonu? Po postach zgaduje że chodzi o c5. Otóż łamiemy ją tym sposobem: www.symbiane.pl/hackowani...er=&start=0