Temat Przesunięty przez: Laki1231
Autor Wiadomość
pawelooss Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 29 Cze 2009 08:56 Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing).  

W tym artykule przedstawiam opis wgrywania oprogramowania do niedziałającego (niewłączającego się) telefonu za pomocą programu Nokia Phoenix 2007.44.

Możesz obejrzeć sobie również film ukazujący proces flashowania niedziałającego telefonu.
Pobieranie / Download:

Czasem może się zdarzyć, że podczas uaktualniania oprogramowania za pomocą Nokia Software Updater albo przy próbie wgrania softu programem typu Nokia Phoenix telefon padnie, tzn.:
  • nie będzie reagował na włącznik,
  • będzie wyświetlał jedynie biały ekran i się resetował,
  • będzie pokazywał logo Nokii i się resetował.

Najczęściej spowodowane jest to przerwaniem wgrywania softu lub próbą wgrania wcześniejszej wersji oprogramowania, niż była w telefonie. W przeważającej większości przypadków da się to naprawić w warunkach domowych.

Ściągnij i zainstaluj Phoenix'a oraz paczki z odpowiednim oprogramowaniem, a następnie postępuj wg poniższych wskazówek.

1. Uruchom program Nokia Phoenix.
2. Wybierz File, a następnie kliknij na Manage Connections.
3. Przesuń NO CONNECTION na górę listy oraz wybierz Apply, a później Close.
4. Wybierz File, kliknij na Open Product, a następnie wpisz kod modelu telefonu (np. RM-237 w przypadku Nokii 3110c), zaznacz wyszukany model i zatwierdź - OK.
5. Z menu Flashing wybierz Firmware Update.
6. Kliknij na [...] z prawej strony pola Product Code, z listy wybierz żądany Product Code i zatwierdź - OK.
7. W oknie Firmware Update zaznacz Dead phone USB flashing.
8. Podłącz telefon do komputera i kliknij Refurbish.
9. Kiedy pojawi się komunikat: Waiting for USB device. Press phone's power button (if you start from dead terminal), wciśnij krótko (0,5 - 1 sek.) włącznik telefonu i poczekaj na zakończenie flashowania.

W razie problemów w pkt. 9 z wykryciem telefonu przez komputer po naciśnięciu włącznika: odłącz telefon od komputera, wyjmij baterię, włóż ją z powrotem, podłącz telefon do komputera i powtórz procedurę od pkt. 5.
Próbuj tak aż do skutku - nie zawsze "zaskoczy" za pierwszym, czy drugim razem.

Uwaga 1! Nie pozwala to na downgrade, także jakakolwiek próba wgrania niższej wersji oprogramowania uniemożliwi włączenie telefonu i trzeba będzie go ponownie stawiać na nogi tą metodą.

Uwaga 2! Wbrew temu co pisze się na forach (ładowanie oprogramowania na telefon z naładowaną baterią) całkiem nieźle działa wgrywanie przy rozładowanej baterii i podpiętej ładowarce.

Także podtrzymując i powtarzając to, co mówiłem - póki w telefonie jest bootloader, nie da się go uszkodzić nieodwracalnie. I jak widać nawet nie zawsze potrzeba do tego box'a za 400 zł.

Jeśli pojawi się poniższy komunikat, flashuj do skutku! Nie ma innej rady!
Pobieranie / Download:

Życzę miłego flashowania! kod emotikony: :)
Autor: Amras666 & Pawelooss
uziael Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 26 Wrz 2009 12:56  

qrcze pojawia mi się taki sam błąd jak powyżej napisano :(The flashing failed. Do you like to retry the flashing? HRESULT 0x8401f145 (-2080247483) Unable to get error message)
nie wiem ile razy wytrzyma mój fon flashowanie. czy ktoś miał taki błąd i w końcu udało mu się zrobić flash poprawnie?
mój tel jest z orange - może to jest kłopot?

mi zależy na sflashowaniu sprzętu ze względu na polecenia głosowe, które przestały działać po ugradzie FW do 21.0.025.241.02.
często korzystałem z tych poleceń i działały świetnie.

// dopisz jakiego fona masz kod emotikony: ;) /db
pawelooss Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 28 Wrz 2009 03:50  

Nie można wgrywać starszego softu niż był...
ROMA Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 24 Kwi 2010 07:34 Reanimacja  

No wielkie dzięki.Tego szukałem aby reanimować mój telefon
Piotr010 Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 30 Sie 2010 11:37  

uziael, jak reanimowac fona kod emotikony: :cry: pomocy
Jack Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 31 Sie 2010 08:35  

Jeżeli nie chce się włączyć przy próbie flashowania to nic z tym nie zrobisz. I nie pytaj o to samo w 2 tematach

Piotr010 Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 31 Sie 2010 09:49  

Już dałem sobie rade fon działa kod emotikony: ;D zanik ktoś odp. gdy ktoś prosi o pomoc to....
Nikrom12 Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 04 Sty 2011 09:24  

Co jeśli normalnie da się tak flashować, a później i tak się nie włącza?
Jack Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 04 Sty 2011 09:58  

Jeżeli flashowanie przebiegnie pomyślnie to musi telefon się włączyć. Jeżeli nie to zrobiłeś coś źle

starymysiek Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 27 Sty 2012 12:41  

No ale to nie jest pomoc -nie jestem specem i próbowałem pobrać konieczny soft tyle że nie pobrałem bo to co pobrałem to nie jest to.Po prostu nie wiem co mam pobrać - znalezione w sieci linki nie działają. Dlatego ponownie proszę o konkretną pomoc.
pozdrawiam
Laki1231 Naprawianie niewłączającego się telefonu (dead flashing). Napisany: 27 Sty 2012 01:57  

http://symbiane.pl/hack-i...-s3-vt19051.htm jest to konkretna pomoc, jak wgrać, jak shakować