| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Conrado | ||
| Witam. Chciałem Wam przedstawić mój nowy nabytek Nokie 5800XM. Pobieranie / Download:
Zacznę od specyfikacji technicznej: (telepolis.pl) OGÓLNE System GSM850, GSM 900, GSM1800, GSM1900, WCDMA Wysokość (mm) 111 Szerokość (mm) 51.7 Grubość (mm) 15.5 Waga (g) 109 Akumulator litowo-jonowy (LiIon) Akumulator (mAh) 1320 Czas czuwania wg producenta (h) 400 Czas rozmów wg producenta (min) 540 Wyświetlacz 16 mln kolorów Wyświetlacz (param.) 640 x 360, 3,2 cala, 16:9, dotykowy Wyświetlacz dodatkowy Nie Wyświetlacz dodatkowy (param.) Alarm wibracyjny Tak Dostępna pamięć (MB) 81 Złącze kart pamięci microSD Karta pamięci w zestawie (MB) 8 GB Wymienne obudowy Nie DANE IrDA Nie Bluetooth Tak CSD Tak HSCSD Tak GPRS Class 32 EDGE Class 32 WiFI 802.11g WAP xHTML i-mode Nie Aparat fotograficzny Tak Aparat fotograficzny (param.) 3,2 Mpix, autofocus, Carl Zeiss, zoom x3, LED flash,drugi aparat PDA Tak PDA (param.) Symbian 9.4, S60 5th ed. WIADOMOŚCI Słownik SMS T9 Długie wiadomości Tak SmartMessaging Tak EMS Nie MMS Tak Klient e-mail Tak OPROGRAMOWANIE Java 2.0 Kontakty w telefonie Profile Tak Kalendarz Tak Lista zadań Tak Notatnik Tak Zegarek Tak Budzik Tak Stoper brak danych Minutnik brak danych Polifonia Tak Polifonia (param.) FUNKCJE GŁOSOWE Wybieranie głosowe Dla numerów i funkcji Dyktafon Tak System głośnomówiący Tak Radio Tak Odtwarzacz mp3 Tak Wideokonferencja Tak DODATKOWE INFORMACJE Opis WCDMA 900/2100 HSDPA 3.6 Mbps GPS Akcelerometr złącze jack 3,5 mm microUSB TV out Obsługa kart pamięci do 16 GB Trochę tego jest .Następnie opiszę co znalazłem w pudełku . (pomijając śmieci typu instrukcja obsługi itp)Pobieranie / Download:
1. Sprawny telefon (najważniejsze )2. Jakiś wisiorek (zamiennik rysika) 3. Badziewne słuchawki Nokia. (niektórzy uważają, że grają super, "FAKE") 4. Kabel USB->MicroUSB. (jak na moje długość jest idealna później napisze dlaczego) 5. Pilocik. (zapewne nigdy go nie użyję )6. No i bonus. Kupon na pobranie 25 utworków ze strony Nokii(za darmo. Jakoś nie chce mi się w to bawić.) P.S. 7. Zapomniał bym o karcie pamięci 8Gb Bardzo się zawiodłem na tych dodatkach. Zamiast tego wisiorka mogli dać szmatke do ekranu, albo stojak na telefon. No ale cóż. Następnie opiszę zalety i wady jakie zauważyłem w ciągu 2dni użytkowania telefonu. Zalety: Telefon jest bardzo łatwy w obsłudze. Znalezienie jakiejkolwiek funkcji zajmuje niewiele czasu. Nigdy wcześniej nie miałem doczynienia z symbianem no i zostałem mile zaskoczony. System chodzi płynnie, nic sie nie zacina. Ogromny plus za to. Miałem na początku problem z GPS-em, ale to chyba była wina złych warunków atmosferycznych. GPS poprostu nie mogl połączyć się z satelitą. Po paru godzinach połączyłem się po paru sekundach i wszystko było w jak najlepszym porządku. Znalezienie jakiejkolwiek funkcji GPS-u nie zajmowało wiecej niz pare sekund. Następnie przejdźmy do dźwięku. Jest on wyraźny i głośny. Zniekształcenia pojawiają się dopiero na maksymalnej głośności przy bardzo wysokich dźwiekach. Można również usłyszeć wyraźnie niskie dźwięki (bass). Internet WiFi działa również bez zastrzeżeń. Połączenie się z domowym hotspotem było dziecinnie proste. Aparat robi średnie zdjęcia bez fajerwerków. Filmy są przyzwoite. Dotykowy ekran tez sprawuje się dobrze. Pisanie na dotykowej klawiaturze QWERTY jest prawie bezbłedne. Aktualizacje aplikacji to tez nie problem. Po połączeniu się z hotspotem jest bezpłatne . Jedno klikniecie i aktualizująsię wszystkie aplikacje. Aha miałem napisać jeszcze o kabelku do transmisji danych. Jak na moje to idealna długość. Patrzcie sami Pobieranie / Download:
Chyba nie potrzeba tłumaczenia Wady: Wady hmm... . Szczerze mowiąc jak narazie nie znalazłem prawie żadnej. Można sie przyczepić np do ruchomej ramki w okół oka aparatu (takie srebrne z tyłu). Moze to tylko wada fabryczna mojej sztuki. Jeżeli trzymamy telefon poziomo to przy wibracjach brzęczy. Jeżeli dopatrzę się jeszcze jakiś wad to będę edytował ten dość długi post. Jeżeli macie jakieś pytania bądź zastrzeżenia do mojego posta piszcie śmiało. Postaram się na wszystkie odpowiedzieć. Pozdrawiam Conrado Edit ZTB-wszystkie linki na forum kodujemy |
||
| flaaj | ||
Uważaj bo na forum znajdzie się ktoś, kto nie widział nigdy tej nokii Sam mam 4 miesiąc i jestem bardzo zadowolony |
||
| karols5 | ||
| Ja w przeciwieństwie do Ciebie mam Nokie 5530 XpressMusic. Może nie ma tam drugiego aparatu i wbudowanego GPS'a, ale za to jest mniejsza (ekran mniejszy o 0.3 cala), bardziej poręczna i według osób, które trzymały obie komórki w ręce to w Noki 5530 jest widać więcej szczegółów, obraz jest bardziej wyraźny i szybciej działa niż 5800. W innych opisach Noki 5800 przeczytałem, że ten GPS, który montują w komórce nie jest najlepszej jakości i warto już byłoby osobno dokupić za 100zł GPS lepszej jakości łączący się z komórką przez Bluetooth. Oczywiście Nokia 5530 XM też ma swoje wady ( między innymi latający suwak od blokady i klapka z tyłu telefonu), ale z drugiej strony wiele zalet (dla przykładu szybki dostęp do galeri i internetu oraz doskonałe działający na dotyk panel). Uważam, że jeśli chodzi o wymiary to lepiej trzymać w ręce telefon mniejszy i bardziej poręczny niż giganta niemieszczącego się w ręce. Przedstawiłem po pare zalet i wad obu telefonów, ale to od Was zależy który telefon wybierzecie. | ||
| Podobne Tematy | |||
|---|---|---|---|
| Temat | Forum | Autor | |
[5800] N-Gage 2.0 1.30 (1541)+WF controllerPlatforma n-gage 2.0 pod nokię 5800xm |
Gry | Jack | |
Nokia OVI MapsMapy i wskazówki dojazdu czyli nawigacja |
Aplikacje | patrikos23 | |
[NOKIA] Paski na wyświetlaczu - usunięcie problemu |
Pozostałe | ppp208 | |
Aktualizacja oprogramowania poprzez Nokia Software Updater. |
Hacked Symbian/Flashing | pawelooss | |
Flashowanie telefonu za pomocą programu Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Flashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care SuiteFlashowanie martwego telefonu za pomocą Nokia Care Suite |
Hacked Symbian/Flashing | Meler | |
Nokia 5800 XpressMusic |
Tematy | borek691 | |
Nokia 5800 XpressMusic aka TUBEPojawiła się konkurencja dla IPhone |
Newsy | deltanet | |
Szukam guitar hero na Nokie 5800 Xpressmusic. Najlepiej meta |
Szukam | kuba96 | |
Nokia 5630 XpressMusic |
Newsy | BoRoS | |